14 iunie 2024

Incendiu puternic la o pensiune din Prahova|Șase persoane au fost găsite carbonizate, alte două sunt dispărute. Trei copii, printre victime

4 min read

Un puternic incendiu a izbucnit marţi dimineaţă la pensiunea Ferma Dacilor, din localitatea Tohani, judeţul Prahova. Reprezentanții ISU Prahova au activat Planul Roşu de intervenţie.

Imobilul, care a fost complet cuprins de flăcări, era construit din lemn, având parter şi etaj. Zona din pensiune care a ars era o clădire cu restaurant şi câteva spaţii de cazare la parter şi cinci camere la mansardă. Focul pare a fi izbucnit nu din restaurant, ci din zona mansardei, acolo unde erau spaţiile de cazare.

În pensiune erau cazate 26 de persoane: 12 persoane s-au autoevacuat, 2 persoane au fost transportate la spital cu arsuri minore. Inițial, cinci persoane, patru adulți și un copil, au fost găsite carbonizate, în timp ce alte trei persoane erau căutate – un adult și 2 copii. Câteva ore mai târziu a fost găsit un al 6-lea trup, însă era atât de puternic carbonizat că nu s-a putut stabili la prima vedere dacă este vorba despre adult sau unul dintre copii.

UPDATE – Unul dintre copii decedați este fiul patronului. Bunica băiatului a declarat pentru Antena 3 că fiica ei, care este și patroana pensiunii, a simțit miros de fum. A reușit să se salveze pe ea, un copil și soțul, dar al doilea copil a murit.

Prefectul de Prahova, Virgiliu Nanu, a dat și el detalii despre victime: „Se pare că era o petrecere privată, erau 26 de persoane, foarte mult tineret, o persoană adultă de 48 de ani, o persoană care a încercat să meargă să-şi salveze copiii, numai că nu a mai apucat să iasă de acolo. Iar soţia dânsului cu unul dintre copii au fost duşi de dimineaţă la Spitalul Judeţean”, a declarat, marţi după-amiază, .

El a precizat că bărbatul care a încercat să-şi salveze copiii era angajat al complexului, din datele pe care le-a primit.

UPDATE – Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a preluat coordonarea anchetei deschise după incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor din Tohani. Infracţiunile vizate sunt de ucidere din culpă şi distrugere. Surse judiciare au declarat că ancheta se află în stadiu incipient, iar procurorii nu exclud nicio ipoteză, de la aceea a unui accident, la ipoteza conform căreia focul a fost provocat.

UPDATE – Prefectul de Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat la Antena 3 că şi a şasea victimă a fost identificată carbonizată în runele fostei pensiuni, spunând că la acest moment nu se poate preciza dacă este vorba despre un copil sau despre un adult.

UPDATE – ISU Prahova anunţă că a fost scoasă din pensiunea incendiată o a cincea victimă carbonizată, fiind vorba despre un adult.

UPDATE – ”A fost extrasă a patra victimă carbonizată (1 adult)”, transmite ISU.

UPDATE – Conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române a dispus trimiterea unei echipe de specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, pentru a sprijini ancheta.

UPDATE – ISU Prahova anunţă că pensiunea nu are autorizaţie de securitate la incendiu. „Pentru obiectivul vizat a fost efectuată o verificare pe fond în anul 2019, fiind identificate 6 nereguli, dintre care una a fost remediată pe timpul controlului și au fost aplicate 6 avertismente. La momentul verificării nu au fost puse la dispoziția inspectorilor documente din care să rezulte momentul punerii în funcțiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării și obținerii avizului/autorizației de securitate la incendiu”, transmit reprezentanții ISU Prahova.

UPDATE – În pensiune erau cazate 22 persoane: 12 persoane s-au autoevacuat, 2 persoane au fost transportate la spital cu arsuri minore, trei victime au fost extrase decedate, șase persoane sunt căutate în clădirea incendiată, conform datelor ISU.

UPDATE – O a treia victimă  – un adult – a fost găsită carbonizată de căre salvatori între ruinele pensinii distruse de flăcări.

UPDATE – ISU Prahova anunță că a mai fost extrasă o victimă, adult, de asemenea, carbonizată.

UPDATE – Prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat la Antena 3 că salvatorii au găsit trupul carbonizat al unui copil. Conform acestuia, alte şapte persoane, între care cinci adulţi şi doi copii, sunt dispărute.Virgiliu Nanu a declarat că acoperişul imobilului s-a prăbuşit în zona centrală a acestuia, iar în zonă încă ard mocnit focare ale incendiului, astfel încât accesul în zona ruinelor nu este încă posibil. Flăcările care au cuprins pensiunea de la Tohani s-au extins pe o suprafaţă de aproximativ o mie de metri pătraţi.

UPDATE: O femeie de 48 de ani şi un adolescent de 16 ani primesc îngrijiri medicale. Cele două victime au arsuri minore și au fost transportate la UPU Ploiești.

UPDATE – Reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova au declarat pentru News.ro că există date conform cărora opt persoane ar fi dispărute în incendiu. Conform acestora, nu există însă informaţii certe cu privire la numărul persoanelor care se aflau la etajul clădirii şi care nu s-au putut evacua, întrucât niciunul dintre reprezentanţii unităţii de cazare nu a putut da autorităţilor date privind numărul turiştilor cazaţi în pensiunea care arde complet.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat afirmă că sunt căutate persoanele cazate la etajul clădirii. El a precizat că pensiunea avea cinci camere la parter şi şase la etaj, care erau ocupate.

”Persoanele care nu se găsesc sunt persoanele care au fost la etaj”, a declarat şeful DSU.

La rândul său, prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat pentru News.ro că „persoanele aflate la parter s-au evacuat, dar nu se ştie nimic despre persoanele cazate la etajul superior” al pensiunii.

La locul evenimentului intervin 10 autospeciale de stingere, precum şi 4 ambulanţe SMURD şi trei ambulanţe SAJ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *