2 septembrie 2024

Comisar-șef DGA, trimis în judecată sub acuzația că fabrica dosare

2 min read

Comisarul-șef al DGA Iași, Gheorghe Cătălin Țibulcă, a fost trimis miercuri în judecată, el fiind acuzat că își ajuta apropiații prin fabricarea de dosare penale la adresa persoanelor cu care se aflau în conflict.

Țibulcă a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, șantaj și cercetare abuzivă. Alături de acesta au mai fost trimiși în judecată un consilier local din comuna Rediu, Liviu Dobre, și un consilier local din comuna Tătăruși, Vasile Giurgiuveanu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iaşi.

În rechizitoriu, procurorii susțin următoarele:

„În cursul anului 2022, inculpatul Ţibulcă Gheorghe Cătălin, în calitatea menţionată mai sus, ar fi iniţiat şi derulat activităţi de urmărire penală în scopul favorizării intereselor inculpaţilor Giurgiuveanu Vasile şi Dobre Liviu, persoane care făceau parte din anturajul relaţional, apropiat, al poliţistului.

Activităţile desfăşurate de către ofiţerul de poliţie în sprijinul intereselor celorlalţi doi inculpaţi s-ar fi materializat prin:

– Constituirea unor dosare penale, pe baza unor petiţii sau procese-verbale de sesizare din oficiu în care ar fi fost consemnate aspecte necorespunzătoare adevărului şi în care s-ar fi desfăşurat cercetări faţă de persoane cu care inculpaţii Giurgiuveanu Vasile şi Dobre Liviu ar fi fost în conflict, direcţionând cursul anchetelor în sensul dorit de aceştia.

– Ameninţarea unei persoane cu darea în vileag a unor fapte reale sau imaginare în scopul de a obţine de la aceasta un denunţ în legătură cu presupuse fapte de natură penală ce ar fi fost săvârşite de către primarul unei comune, cu care inculpatul Dobre Liviu s-ar fi aflat în conflict.

– Furnizarea de informaţii nedestinate publicităţii rezultate şi din activitatea de cercetare penală efectuată personal de ofiţerul de poliţie inculpaţilor Giurgiuveanu Vasile şi Dobre Liviu, care ar fi fost folosite ulterior de către aceştia împotriva persoanelor cu care s-ar fi aflat în conflict (prin sesizarea administrativă a unor instituţii – Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi, Inspectoratul Teritorial de Muncă, etc. Sau prin diseminarea către ziarişti în vederea publicării unor articole denigratoare)”.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *