21 iulie 2024

Legea Deepfake a trecut deja de Senat

2 min read

Legea propusă împotriva deepfake-ului de către un parlamentar sucevean a fost deja aprobată de Senat. Această legislație se concentrează pe prevenirea și sancționarea utilizării pseudoștirilor create cu ajutorul Inteligenței Artificiale (IA) sau a tehnicilor de creare a Realității Virtuale (RV). Deputatul Eugen Bejinariu, inițiatorul acestei legi, explică că preocuparea sa inițială a fost generată de faptul că progresele tehnologice pot fi utilizate în scopuri distructive.

Această măsură legislativă reprezintă un răspuns la amenințarea pe care deepfake-urile o pot reprezenta pentru informația corectă și pentru integritatea persoanelor implicate. Aprobată de Senat, această lege are scopul de a proteja societatea împotriva manipulării și dezinformării generate de tehnologia deepfake.

Parlamentarul sucevean care a inițiat proiectul de lege spune că este normal ca aceste falsuri să fie reglementate și mai ales sancționate pentru a-i descuraja pe cei care le practică.

”Legea se referă la nevoia de a specifica explicit situația în care imaginea unei persoane este utilizată pentru a prezenta o situație în care acea persoana nu s-a aflat niciodată, în fapt. Pot fi și vor fi deranjați de prevederile acestei legi doar oamenii insuficient informați, cei care nu știu magnitudinea pericolului pe care îl generează extinderea fenomenului deepfake sau cei care utilizează malițios putințele tehnologiei. Până acum ofeream ca argument ipostaza teoretică în care un fals sever ar ilustra de exemplu guvernatorul băncii centrale care anunță populația că ar fi bine să-și extragă banii din bancă sau un fals sever în care șeful statului major al armatei anunță decizia de încorporare a tuturor bărbaților încorporabili pentru război sau alte asemenea situații în care un filmuleț de două minute creează o panică pe care anunțurile oficiale ulterioare n-o mai pot stăpâni”, a argumentat Eugen Bejinariu necesitatea adoptării acestei legi, potrivit Monitorul de Suceava.

Propunerea a trecut deja de Senat, cu o serie de modificări. Sunt prevăzute inclusiv sancțiuni cuprinse între 10.000 și 200.000 de lei, chiar și pentru cei care distribuie aceste filmări false. Proiectul este acum în dezbatere în Camera Deputaților, care este for decizional, iar legea ar putea fi adoptată în scurt timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *