14 iunie 2024

„România educată” Un elev de liceu din Ploiești, cu media 4,59, va lua bursă de merit!

2 min read

Un elev de la Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Ploiești are o medie de 4,59 și va primi bursă de merit.  

La polul opus, elevi de la Colegiul Național „Matei Viteazul” din Ploiești, care au medii peste 9, nu vor primi bursă de merit deoarece nu se încadrează în procentul de 30% din clasa lor, așa cum prevede metodologia.

Gabriel Țaga, directorul Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Ploieșt a precizat că: .„E o discriminare. Să se numească oricum altfel, dar nu de merit”.

La acest colegiu 857 de elevi primesc bursă de merit în valoare de 450 de lei pe lună. Doar trei dintre aceștia, care învață la profilul sportiv, au medii sub 9. Alți 46 primesc acest stimulent financiar, fiind olimpici.

Când vine vorba de Liceul Tehnologic „Elie Radu”, tot din Ploiești, situația mediilor se schimbă. Directoarea unității de învățământ, Mădălina Boteanu, a spus că sunt 373 de elevi care au obținut bursă de merit, iar cea mai mică medie este de 4,59.

„Avem copii, la liceu cu media 9,86. Coborâm lista și ultima medie, la profesională, a unui elev care primește anula cesta bursă de merit e 4,59. Vorbim de acele cazuri de elevi admiși la liceu cu note la Evaluarea Națională de 2 și 3”, a precizat directorul instituției.

Iată cum a explicat Ministra Educației modul de acordare a burselor:

Ideea este următoarea: copiii performează atunci când intră într-un soi de competiţie sănătoasă, întâi cu sine şi apoi cu cei pe care îi au în jurul lor, cu colegii lor de clasă. Ideea este nu să comparăm medii, care, de altfel, arată foarte diferit de la o şcoală la alta, ci să îi susţinem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă. Asta înseamnă că va exista o competiţie, din nou, cu fair play, sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primi 30% care iau bursa de merit, asta înseamnă că, în fiecare an, ei îşi vor depăşi întâi propriile limite şi apoi vor intra în un soi de competiţie unii cu ceilalţi, ceea ce împinge în sus întregul corp al elevilor din România, a afirmat Ligia Deca în septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *