21 februarie 2024

Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor: Plățile în numerar reprezintă o normalitate. Cei din Coaliție trăiesc într-o altă realitate!

2 min read

Fost ministru al Finanțelor în Guvernul Emil Boc, Gheorghe Ialomiţianu, respinge cu vehemență noul proiect guvernamental prin care se încearcă limitare a plăților cash. 

În timp ce în România plățile cash urmează să fie limitate la o anumită sumă, Banca Centrală Europeană  transmite că plățile cash ar trebui să fie acceptate peste tot, că magazinele nu pot exclude numerarul.

„Asta înseamnă că cei din Coaliție trăiesc într-o altă realitate și în momentul în care au decis să reglementeze limitarea plăților în numerar au fost greșit informați de analiștii care sunt în jurul PNL-ului și PSD-ului prin faptul că nu se reduce evaziunea fiscală.

Mai mult decât atât, crește evaziunea fiscală, pentru că sunt foarte multe firme dispuse să încaseze în numerar și, într-adevăr, să ocolească plata impozitelor și taxelor. Multe activități sunt îngreunate, mai ales în mediul rural, deci încă o dată Coaliția dovedește că nu este pregătită pentru guvernare și face mai mult rău mediului economic, iar plățile în numerar reprezintă o normalitate, spune Ialomițianu, la B1 Tv.

”Sigur că plățile prin card reprezintă o modernizare a sistemului de plăți, dar trebuie să fii pregătit ca țară și, în primul rând, sistemul bancar să fie pregătit în așa fel încât cetățenii să recurgă la plățile prin card, având în vedere și riscurile mai reduse, și partea bună a lucrurilor, adică să faci plățile mult mai ușor și mai comod. Dar se dovedește încă o dată că actuala Coaliție guvernează prost și guvernează împotriva românilor”m explică fostul ministru de Finanțe.

CCR să considere neconstituțional limitarea plăților 

”Într-adevăr, Curtea Constituțională trebuie să se pronunțe și asupra acestui articol din pachetul de măsuri fiscale, să considere neconstituțional limitarea plăților. Și Coaliția trebuia să se uite în spate, că ultima limitare a plăților în numerar a fost în timpul guvernării Ponta, care nu mai recunoaște acum că a limitat plățile și critică lucrul acesta, ce a făcut actuala Coaliție. Și Ponta spunea atunci că o să reducă evaziunea. Evaziunea a crescut, trebuiau alte modalități de a reduce evaziunea, iar reducerea plăților în numerar este un atac la normalitate, la libertatea cetățenilor de a dispune de numerar, de banii care îi încasează din diverse activități, dar și împotriva mediului de afaceri, în primul rând, a firmelor românești, a celor mici”, a conchis Ialomițianu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *