13 iunie 2024

Tone de mere românești se strică în livezi. În România nu este loc și pentru fructele autohtone/Fermierii ajung să aibă pierderi uriașe

1 min read

Producția de mere este una foarte bună anul acesta, dar tone de fructe se strică în livezi. Deși plâng după marfa irosită, pentru care au muncit tot anul, fermierii nu se mai obosesc să le culeagă, pentru că oricum nu au unde să le vândă și tot ar ajunge să se strice, notează EuroNews.

Un măr gustos, bine copt, numai bun de mâncat, dar care probabil va ajunge însă să se strice pentru că pe piața din România nu prea este loc și pentru fructele autohtone. Fermierii ajung să aibă pierderi uriașe pentru că nu au unde să-și depoziteze marfa ca să o poată vinde treptat. În Dolj, de exemplu, nu există nici un depozit pentru fructe și legume.

Constantin Tache, fermier și inginer horticol:

”Din păcate nu le putem valorifica și după cum vedeți se strică. Merele sunt foarte frumoase, sunt soiuri de ultimă generație, mari, frumoase, aromate, parfumate, corespund din punct de vedere calitativ. Sunt net superioare la ce am văzut în piață, însă nu avem desfacere. Pierderi sunt foarte mari. Cred că 50% din producție se pierde.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *