13 iunie 2024

În timp ce Ciolacu vrea să reducă cash-ul, Banca Centrală Europeană susţine o atitudine mai dură împotriva firmelor care refuză să accepte plata cu numerar

1 min read

Banca Centrală Europeană (BCE) susţine o atitudine mai dură împotriva firmelor care refuză să accepte plata cu numerar, în încercarea de a se asigura că monedele şi bancnotele rămân un mijloc sigur de plată, transmite Bloomberg.

Comentând o propunere recentă a Comisiei Europene cu privire la reglementarea plăţilor cu numerar, BCE a apreciat că ar fi bine să fie clarificat faptul că magazinele şi furnizorii de servicii nu pot exclude numerarul ca mijloc de plată. Oficialii UE au propus doar monitorizarea situaţiei şi luarea de măsuri dacă aceste practici devin mult prea răspândite.

„Răspândirea unor astfel de situaţii ar submina în mod grav statul de mijloc legal de plată al bancnotelor şi monedelor euro”, a apreciat luni instituţia de la Frankfurt într-un aviz juridic. „În propunerea de reglementare ar trebui inclusă o nouă prevedere care să stipuleze în mod clar că o excludere ex-ante a numerarului este interzisă”, apreciază BCE.

Şi băncile centrale din zona euro şi-au exprimat unele îngrijorări faţă de acest subiect. Autoritatea monetară din Ţările de Jos a publicat un raport în luna februarie în care a avertizat că acceptarea plăţii cu numerar în unele locuri, inclusiv la cinematografe, parcări şi farmacii, este mult prea mică.

Potrivit BCE, acceptarea plăţii cu numerar a scăzut în majoritatea ţărilor din zona euro între 2019 şi 2022, cele mai importante scăderi fiind înregistrate în Letonia şi Finlanda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *