8 septembrie 2024

Cornel Nistorescu: Ciolacu face pe gentlemanul cu Coca Cola/Ce a căutat Marcel Ciolacu la Ploiești la o fabrică Coca Cola exact după ce a decis supraimpozitarea băuturilor carbogazoase cu zahăr? Pare un comportament de om care nu știe ce face. Pe de o parte, acuză și supraimpoziteează un produs pentru efectele sale toxice și pe de alta îl onorează cu o vizită și îl încurajează. De ce tocmai Coca-Cola?Pentru că vine de la partenerul strategic?

4 min read

Am primit pe whatsapp o fotografie și un fragment dintr-un discurs al lui Marcel Ciolacu. M-am crucit! Omul îi bătea prietenește pe umăr pe cei de la Coca Cola și le zicea o chestie în genul Băieți, nu vă supărați pe supraimpozitarea pe care o aplicăm pe  băuturile gazoase că vă dăm banii înapoi  ca sprijin pentru investiții. „Am un gentleman agreement cu cei de la Coca Cola”.

Am  crezut că am în față  un fals. Cum să zică un prim-ministru dintr-un guvern aflat în lipsă de fonduri că are  o înțelegere cu o firmă ca să-i dea banii înapoi sub altă formă? Sună ca dracu’!  Parcă, cineva ar fi scornit-o să-l facă de rahat. Am căutat sursa. Textul circula la greu și pe net. Nu pare un fals. Am mai căutat. Am dat și peste o variantă video. Se vede clar. Ciolacu citește articulat cu buzele lui mari și cu ochii pe hîrtie respectivele propoziții. Sunt  clare și răspicate. Cu greu le putea contraface și echipa de experți de la SRI cu toate programele sale de editare. Dacă au sarcină,  îți iau o propoziție genul „Bună seara, vă salutăm pe toți cei de  față!” și  te fac să zici tot tu ,cu sunetele și vorbele tale, „Bună seara, vă furăm pe toți cei de față!”.

Deci, iau de bună ce am văzut în video și a fost  difuzat de presă, inclusiv  pe net, semnalat chiar și de Cotidianul.

Coca Cola, un exemplu! Ce își mai dorește premierul, din grijă pentru sănătatea publică

Promisiunea de la Ploiești nu pare a fi o formulare la inspirație. La  liber, Marcel Ciolacu spune prostii și mai mari.  Afirmația citită de pe o foaia pregătită de la guvern arată mai degrabă a text redactat de o echipă de consilieri. Adică, rezultatul unei negocieri sau înțelegeri prealabile. Asta înseamnă că gentleman  ageementul  a fost făcut mai înainte de vizită de consilieri sau de un ministru. Sau de  Victor Ponta, adus pentru consilieri și intermedieri. Dar nici  consilierii, nici un ministru nu se pot angaja în așa ceva. Riscă să fie arestați imediat ce se află. Nici  premierul României, Ciolacu sau ne-Ciolacu, nu poate face înțelegeri de tip gentleman agreement pe banii guvernului României. Pescarul și vînătorul de la  Buzău o fi făcut una de tipul îți dau un mistreț pe o căprioară fără să scrie pe hîrtie. O fi auzit de o asemenea  formă de înțelegere între două persoane, dar n-a aflat că, în nici un caz, ea nu poate funcționa între un reprezentant al statului român și conducerea unei  socități comerciale. Asemenea obligații asumate prin vizite, prin  bucătărie sau pe la recepții, îl pot duce direct în ghearele DNA.

Ciolacu, vinovat de abuz în serviciu?

Citiți cu atenție afirmațiile lecturate simandicos de Marcel Ciolacu la vizita sa de la Coca Cola:

”Decizia de a impozita cu minim 1% din cifra de afaceri nu este împotriva unui investitor important. Este o hotărâre bazată pe echitate fiscală și pe solidaritate economico socială. Veți vedea în perioada următoare mai multe companii străine care vor veni să investească în România.

Nu sunt un fan al băuturilor cu zahăr. În pachetul privind măsurile fiscale am propus creșterea accizei pentru astfel de măsuri sunt justificate pentru protejarea populației, în special a tinerei generații, mai înclinată să consume băuturi cu un mare aport de zahăr.

Am un gentelman agreement cu cei de la Coca-Cola că toată această supraimpozitare se va întoarce către companie sub formă de ajutor pentru investiții. Vă încurajez să continuați pe această linie și să produceți băuturi cu cât mai puțin zahăr”, a spus Marcel Ciolacu la Ploiești la fabrica de Coca Cola.

Câteva lucruri trebuie neaparat lămurite. Ce a căutat  Marcel Ciolacu la Ploiești la o fabrică Coca  Cola exact după  ce a decis supraimpozitarea băuturilor carbogazoase cu zahăr? Pare un comportament de om care nu știe ce face. Pe de o parte, acuză și  supraimpoziteează  un produs pentru efectele sale toxice și pe de alta îl onorează cu o vizită și îl încurajează. De ce tocmai Coca-Cola? Pentru că folosește apă din România?  Pentru că vine de la partenerul strategic? La cîte firme românești care au nevoie de susținere a călcat Ciolacu? Pe cîte le-a  giugiulit cu promisiuni? Pe cîte a încercat  pe cale legală să le încurajeze și să le ofere sprijin pentru dezvoltare? A fost cumva la producătorii de mobilă? La cei de vagoane de cale ferată de la Arad, ca să nu mai cumpărăm tramvaie din Turcia, cîtă vreme  potențialul Romaniei este enorm? A fost la Agricola sau al Transavia să le susțină și să întrebe care sunt  problemele din economie și cum ar putea fi corectate?  De ce nu s-a dus la utilaj petrolier? De ce  a ales  Cocoa Cola la Ploiești? În căutare de sprijin electroal pentru la anul? Are un văr care l-a rugat să vină și pe la el prin fabrică? Are Coca Cola probleme și, în pachetul  cu care ambasadorul SUA  s-a dus la guvern, este și una de la faimoasa băutură americană? De ce nu s-a dus și la Pepsi Cola  pentru a nu dezechilibra concurența?

Ciolacu umblă după imagine și după interese  ca gâsca după grăunțe și le drege după cum bate  vîntul. Ba, se mai și plânge că  este amenințat, că este șantajat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *