13 iunie 2024

Viktor Orban a anunțat că Ungaria se opune aderării Ucrainei la NATO

2 min read

Relația tensionată a Ungariei cu Ucraina vecină s-a deteriorat din nou, vineri, când premierul Viktor Orban a ruinat visurile țării aflate în război de aderare la NATO printr-un tweet care conține un singur cuvânt: „Ce?!”, informează Politico.

Acesta a fost răspunsul premierului ungar la un articol POLITICO despre declarația secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, la Kiev, joi, că „locul de drept al Ucrainei este în NATO”.

Relațiile dintre Budapesta și Kiev sunt tensionate. Ungaria a petrecut ani de zile blocând sesiunile la nivel înalt ale NATO cu oficiali ucraineni, aparent din cauza preocupărilor legate de drepturile vorbitorilor de limba maghiară din vestul Ucrainei.

Și, în ciuda condamnării invaziei pe scară largă a Rusiei, Ungaria a refuzat să trimită arme pentru a-și ajută vecinul. Între timp, înalți oficiali unguri continuă să viziteze în mod regulat Moscova și mențîn legături strânse cu Kremlinul. În același timp, faptul că Ungaria s-a alăturat Turciei în blocarea candidaturii Suediei la NATO a frustrat capitalele occidentale.

Aliații NATO – inclusiv Ungaria – au decis încă din 2008 că Ucraina se va alătură alianței. Dar drumul Kievului către NATO s-a blocat, iar în septembrie conducerea Ucrainei a cerut o „aderare accelerată”.

Însă problema este foarte sensibilă. Majoritatea aliaților NATO – inclusiv SUA – vor să evite orice mișcare majoră în procesul de aderare a Ucrainei în timp ce războiul este în desfășurare.

Un grup de membri estici solicită acum că NATO să dea Kievului un semnal că se apropie de alianța.

În timpul vizitei sale la Kiev, Stoltenberg a spus că a discutat despre o inițiativa multianuală a NATO pentru a ajută Ucraina să treacă de la echipamentul militar din epoca sovietică la standardele alianței.

Este neclar, însă, ce fel de semnal politic vor opta liderii NATO să-i dea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la următorul summit al alianței, programat pentru iulie.

Aflat în Germania, în timp ce partenerii Ucrainei s-au adunat la Baza Aeriană Ramstein pentru a discuta despre asistență suplimentară pentru Kiev, Stoltenberg a reiterat, vineri dimineață, că, deocamdată, aliații doresc să rămână cu ochii pe provocarea presantă de a ajută Ucraina să câștige.

„Toți aliații NATO au convenit că Ucraina va deveni membră NATO”, a spus el. „Dar accentul principal acum este, desigur, cum să ne asigurăm că Ucraina prevalează. Ceea ce știm este că sprijinul nostru ajută Ucraina să se îndrepte spre integrarea euro-atlantică”, a spus el, adăugând că „fără o Ucraina suverană, independența, nu are sens să discutăm despre apartenența”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *