14 iunie 2024

Iohannis nu a ratat ocazia să ne vorbească despre Ucraina în Chile/ Comunitatea internațională are datoria să sprijine Ucraina

2 min read

Comunitatea internațională are datoria să sprijine Ucraina, a declarat, sâmbătă, președintele Klaus Iohannis, în cadrul întâlnirii cu președintele din Chile.

„În cadrul discuțiilor de astăzi, am prezentat președintelui Boric evaluările și poziția României că stat vecin al Ucrainei în privința războiului de agresiune declanșat de Rusia. Acesta are consecințe serioase asupra securității României și în plan european, dar are efecte și la nivel global, inclusiv asupra Chile.

Am convenit că vom continuă să lucrăm împreună în forurile multilaterale pentru condamnarea războiului și pentru promovarea ordinii internaționale bazate pe norme. Trebuie să fie clar pentru toată lumea: Rusia a încălcat prin forță suveranitatea teritorială a Ucrainei, inclusiv Carta ONU. Comunitatea internațională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea rusă și pentru a-și redobândi suveranitatea și libertatea”, a spus șeful statului, la Palatul La Moneda, după întrevederea cu omologul sau chilian, Gabriel Boric, citat de Agerpres.

El a arătat că România și Chile sunt interesate de soluționarea situațiilor de criză din lume prin dialog, prin instrumente multilaterale și prin respectarea dreptului internațional.

„Avem o misiune comună în ceea ce privește apărarea democrației în față amenințărilor, inclusiv a riscurilor hibride”, a spus șeful statului.

Un alt subiect de discuție dintre cei doi oficiali a vizat relația Chile – Uniunea Europeană.

„Chile poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor de cooperare cu Uniunea Europeană”, a subliniat Iohannis.

Președintele a afirmat că Summitul UE – Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene, prevăzut să aibă loc în această vara, va fi un moment istoric.

„Instrumentele europene, precum Global Gateway, oferă oportunități concrete și voi încuraja autoritățile și companiile românești să se implice suplimentar în implementarea lor, în favoarea Chile”, a subliniat Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *