Mircea Coşea avertizează că România e la un pas de incapacitate de plată
2 min readMircea Coșea, profesor în economie, a arătat într-un interviu la RFI cât de gravă este situația economică a României.Economistul Mircea Coșea a atras atenția că în România nu este vorba de o creștere a pensiilor, ci de o indexare care e legală, iar guvernele României de câțiva ani nu respectă această indexare.
„O creștere cu 10% nu acoperă inflația. Iar în momentul de față noi nu mai discutăm despre inflație atunci când vorbim despre creșteri de pensii sau de venituri, așa cum se petrece în alte țări, ci este necesar să discutăm despre puterea de cumpărare. Puterea de cumpărare scade într-un ritm mai rapid decât crește inflația. Inflația crește cu 15%, iar puterea de cumpărare a scăzut cu mai mult de 22%, dacă nu chiar cu 25%”, a explicat economistul.
Dar și salariul minim este o povară în plus pentru cei care chiar țin la această economie, pe întreprinzători, pe economia reală.
„Iar ceea ce înspăimântă cel mai rău este faptul că situația economică a României este precară și asta arată că am ajuns la o datorie publică la 50% din PIB, că avem o rostogolire a datoriei de aproximativ 30 de miliarde pe an, că avem o datorie de compensare a prețurilor la energie de vreo 40 de miliarde pe an, că ne împrumutăm săptămânal cu dobânzi care depășesc limitele europene”, a descris Mircea Coșea un tablou sumbru al României.
Potrivit economistului, toate astea arată că economia României e la un pas de incapacitate de plată, adică nu își va mai putea acoperi necesitățile decât prin împrumuturi la dobânzi atât de mari încât nu sunt acceptabile.
Coșea a mai avertizat că va veni o perioadă complicată pentru toată planeta, dar mai ales pentru Europa, pentru că ea „devine cea mai importantă victimă” a conflictului din Ucraina.
Peisajul din viitorul apropiat arată dramatic în previziunile lui Coșea: frig în casă, condiții de viață proaste.
„Vom ajunge într-o perioadă în care pentru din ce în ce mai mulți români, parte din bugetul familiei afectată pentru întreținerea zilnică se va micșora. Vom cumpăra mai puțin, iar ceea ce vom cumpăra va fi de calitate din ce în ce mai proastă. Mă refer în principal la alimente”, a mai declarat economistul.