29 noiembrie 2022

Ministerul Sănătății propune distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu către populație prin farmacii, cu prescripție eliberată preventiv de medicul de familie

2 min read

Ministerul Sănătății propune distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu către populația eligibilă prin farmaciile cu circuit deschis, dar cu prescripție eliberată preventiv de medicii de familie. Astfel, farmaciile vor primi de la direcțiile de sănătate publică (DSP) stocuri de comprimate cu iodură de potasiu, pe care le vor elibera preventiv populației eligibile pe bază de prescripție.

Populația va lua comprimatele doar în caz de incident nuclear, la indicația autorităților, potrivit circuitului gândit de Ministerul Sănătății, scrie 360medical.ro

Ministerul Sănătății prin direcțiile de sănătate publică deține iodura de potasiu 65 mg ce se va administra populației eligibile exclusiv la indicațiile autorităților și doar în caz de eveniment sau incident nuclear”, se arată în referatul de aprobare al proiectului.

Potrivit specialiștilor, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii, în scopul de a realiza blocarea eficientă a absorbţiei radioactive.

Proiectul menționează că informarea de către autorități către populație în caz de eveniment sau incident nuclear se va face prin intermediul mass media, mai ales a posturilor de radio și televiziune, “și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă”.

“Ministerul Sănătății distribuie populației medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, în scop preventiv, prin intermediul farmaciilor cu circuit deschis. Lista farmaciilor cu circuit deschis care distribuie medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate se publică pe pagina web a Ministerului Sănătății”, prevede proiectul de act normativ.

Cantitățile distribuite către farmaciile din lista publicată se stabilesc de către DSP-uri, cu avizul Ministerului Sănătății.

Proiectul mai prevede că medicul de familie urmează să elibereze ca măsură strict preventivă, începând cu prima consultație acordată – inclusiv pentru consultațiile programate -, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg pentru pacient, dacă acesta este eligibil.

Pentru pacientul minor aflat în evidența proprie, medicul de familie eliberează prescripția reprezentantului legal al acestuia.

După eliberarea prescripției medicale, comprimatele de iodură de potasiu se ridică din farmaciile din lista menționată, mai prevede ordinul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *