21 februarie 2024

Franța recomandă evitarea măștilor de tip FFP2 cu grafen, material potențial toxic

1 min read

Măștile FFP2 care conțin grafen, deja suspendate temporar în Franța, ar trebui evitate ca măsură de precauție, din lipsa datelor privind toxicitatea materialului sintetic, transmite agenția de securitate sanitară ANSES, notează smartradio.ro.

„ANSES recomandă autorităților publice să acorde prioritate comercializării sau distribuirii măștilor fără grafen”, spune agenția în urma unei expertize solicitate de Direcția Generală a Sănătății.

În aprilie, Canada a fost prima țară care a menționat potențialele riscuri ale măștilor FFP2 (sau KN95) care conțin grafen. Au fost scoase din uz, ca măsură de precauție, măștile cu grafen fabricate de compania chineză Shandong Shengquan New Materials, suspectate că ar cauza probleme pulmonare.

„Lipsă de informații despre grafenul folosit de producători”

După o analiză aprofundată, Canada a reautorizat în cele din urmă măștile, în iulie, considerând că nu prezentau un risc dovedit.

Autoritățile franceze au cerut în luna mai să nu mai fie folosite măști de tip FFP2 cu grafen, distribuite în special profesioniștilor din domeniul sănătății, în așteptarea evaluării realizate de ANSES.

Deși datele disponibile „nu evidențiază situații îngrijorătoare de expunere”, ANSES consideră „imposibilă evaluarea riscului pentru sănătate”. De fapt, constată o „lipsă de informații legate de grafenul utilizat de producători și despre toxicitatea acestei substanțe, în special pe termen lung”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *