1 decembrie 2022

Japonia a suspendat un lot de Moderna care conține particule metalice

3 min read

Reprezentanţii Moderna şi Takeda, distribuitorul autorizat al companiei au transmis că nu există în acest moment „nicio dovadă că aceste decese sunt cauzate de vaccinul Moderna COVID-19”, potrivit Mediafax.

Companiile au fost notificate cu privire la decesele a două persoane care au fost vaccinate recent cu Moderna.

„Acesta este un eveniment tragic, iar pierderea de vieţi omenești este un lucru pe care îl luăm foarte în serios. Oferim cele mai sincere condoleanțe familiilor şi apropiaţilor acestora”, se arată într-un comunicat al companiilor Moderna şi Takeda, scrie Mediafax.

Companiile argumentează însă că „în acest moment, nu avem nicio dovadă că aceste decese sunt cauzate de vaccinul Moderna COVID-19 şi este important să efectuăm o investigaţie formală pentru a determina dacă există vreo legătură”, susţin companiile.

Takeda, distribuitorul autorizat şi Moderna, producătorul, lucrează cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Asistenţei Sociale (MHLW) pentru a investiga cele două decese. Cauza morţii lor este investigată, a precizat ministerul, adăugând că „relaţia cauză-efect cu vaccinarea este necunoscută în acest moment”.

Ancheta se desfășoară cu cea mai mare urgenţă, transparenţă şi integritate şi este de cea mai mare prioritate. Takeda şi Moderna vor informa publicul pe măsură ce vom afla mai multe, se mai arată în comunicat. Autorităţile japoneze investighează moartea a doi bărbaţi care au primit vaccinuri Moderna împotriva Covid-19 din loturi a căror utilizare a fost suspendată din cauza contaminării, a anunţat, sâmbătă, Ministerul Sănătăţii de la Tokyo.

Cei doi bărbaţi, în vârstă de 30 şi 38 de ani, au murit în luna august, după ce au primit a doua doză de Moderna dintr-unul din cele trei loturi suspendate de guvern joi, a precizat ministerul într-un comunicat, informează AFP. Moderna a confirmat că a fost notificată şi a transmis că este vorba despre „un singur lot de produs distribuit în Japonia”.

Compania investighează informaţii şi continuă să colaboreze cu partenerul Takeda şi cu organismele de reglementare pentru a soluţiona problema. De asemenea, Moderna crede că problema de fabricaţie a fost generată în una dintre liniile de producţie din Spania. Pentru orice eventualitate, Moderna a suspendat şi analizează lotul în cauză şi alte două.

Japonia a suspendat administrarea a aproximativ 1,63 milioane de doze de vaccin Moderna din cauza unei contaminări. Ministerul Sănătății a transmis că au fost găsite „materiale străine” în unele doze din cadrul unui lot de aproximativ 560.000 de seruri.

Compania Takeda Pharmaceutical, care vinde și distribuie vaccinul în Japonia, a declarat că Moderna a suspendat trei loturi „din lipsă de precauție”. Potrivit reprezentanților firmei, ar fi vorba despre o eroare de producție în Spania, însă nu au oferit detalii. Nu există detalii despre ce reprezintă, de fapt, „obiectele străine”, dar Takeda a transmis că este vorba de niște „particule”, relatează BBC.

Rapoartele de contaminare solicitate din partea a șapte centre de vaccinare arată că ar fi vorba despre 39 de flacoane – adică 390 de doze de vaccin Moderna – care s-au dovedit a fi afectate, în urma examinărilor specialiștilor.

Este vorba despre ”particule metalice”, care au reacționat la magneți.

Ministerul Sănătății din Japonia a făcut publice numerele loturilor astfel încât persoanele cărora li s-a administrat vaccinul înainte de suspendarea loturilor să poată verifica dacă au fost vaccinați cu un ser posibil contaminat, scrie sursa citată.

Autoritățile din Japonia au aprobat administrarea vaccinurilor Pfizer și AstraZeneca, în principiu, autorizația pentru Moderna fiind oferită abia în luna mai. Puțin peste 40% dintre japonezi sunt complet vaccinați, conform schemei de imunizare, și aproximativ la 50% dintre locuitori li s-a administrat prima doză.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *