20 iulie 2024

România cumpără obuziere autopropulsate K9 Tunet de la compania sud-coreeană Hanwha Aerospace

2 min read

România va cumpăra tancuri obuziere autopropulsate K-9 din Coreea de Sud în valoare de 920 de milioane de dolari, în cea mai mare achiziție de armament din ultimii șapte ani, a anunțat miercuri Ministerul Apărării de la Seul.  

Potrivit Reuters, acordul a fost anunțat în cadrul unei întâlniri între ministrul sud-coreean al apărării Shin Won-sik și omologul său român Angel Tilvar, în timpul vizitei lui Shin în România.

Shin și Tilvar au fost de acord că recenta cooperare militară dintre Rusia și Coreea de Nord amenință securitatea Europei și a Asiei și că este necesară o cooperare strânsă cu comunitatea internațională pentru a răspunde la această problemă.

În aprilie, liderii sud-coreean și român au avut un summit și s-au angajat să stimuleze cooperarea în domeniul industriei de apărare.

Decizia României de a achiziționa obuziere K-9, pe urmele Poloniei, va extinde amprenta industriei de apărare sud-coreene în Europa, a transmis miercuri Ministerul Apărării de la Seul.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), ministrul Tîlvăr a prezentat succint principalele ameninţări şi riscuri din regiunile Mării Negre şi Balcanilor de Vest pe fondul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Totodată, oficialul român a reliefat „sprijinul multidimensional” al României pentru Ucraina, inclusiv în privinţa asigurării tranzitului cerealelor ucrainene către piaţa globală, precum şi eforturile ţării noastre pentru implementarea măsurilor NATO în regiune.

„Profilarea Mării Negre ca un spaţiu de interes strategic pentru statele democratice reprezintă un obiectiv important al dialogului strategic bilateral”, a subliniat ministrul Tîlvăr, citat în comunicat.

Oficialul român a salutat, de asemenea, desemnarea companiei Hanwha Aerospace Co. Ltd. drept câştigătoare a procedurii privind achiziţionarea de către România a trei sisteme obuzier calibrul 155 mm de nivel Batalion, incluzând 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, echipamente de sprijin şi o cantitate iniţială de muniţii specifice, se mai arată în comunicatul MApN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *