6 decembrie 2024

Capcana repartitoarelor gratuite. Săracii, obligați să stea în frig.Guvernul forțează contorizarea căldurii din apartamente

3 min read

În loc să sprijine programele de reabilitare termică a locuințelor, Guvernul a decis să cheltuie banii din Fondul de Modernizare pentru a cumpăra repartitoare de căldură pentru persoanele vulnerabile. Gratuitatea acestora este doar o capcană, pentru că repartitoarele nu înseamnă decât dreptul de a îngheța de frig în apartament, în numele economiei de energie, în condițiile în care deja România are cel mai mic consum din UE, scrie Claudia Marcu pentru Național.

Guvernul încearcă să momească persoanele vulnerabile financiar cu gratuitatea repartitoarelor de căldură, în speranța că oamenii se vor grăbi să le monteze. Singurul rol al repartitoarelor este unul foarte pervers. Îi obligă pe săraci, care au devenit majoritari în ”România prosperă”, să închidă căldura în apartamente pentru a face economie de bani. O economie aparentă, având în vedere că o deconectare totală de la energia termică într-un bloc înseamnă o povară în plus pentru sistemul de sănătate. Ca să nu mai vorbim de costurile în plus pentru plata firmelor care se ocupă de citirea repartitoarelor și de facturile extrem de mari pe care le vor plăti cei care aleg să nu înghețe în propriile case.

Segmentul căruia i se adresează Executivul este însă același care deja primește carduri de energie, pentru diminuarea facturilor la energie termică, așa că ”darul” repartitoarelor este un nonsens. Suma alocată de Guvern este de 375 milioane de lei, din Fondul de Modernizare, alimentat din certificatele verzi plătite de populație. Cu acești bani s-ar fi putut finanța, tot pentru persoanele vulnerabile, reabilitarea termică a locuințelor, în special în mediul rural, unde este dezastru, însă acesta este un subiect tabu pentru autorități. Măsurile din Planul național integrat în domeniul energiei și schimbărilor climatice 2021-2030 au ca scop obținerea unor noi economii de energie a căror valoare cumulată reprezintă o reducere minimă a consumului de energie finală în cuantum de 0,8% pe an pentru perioada 2021-2030, comparativ cu media consumului înregistrat în perioada 2016-2018, susține Guvernul. Fără să precizeze faptul că România a ajuns la un consum de energie la jumătate față de media europeană, fiind pe ultimul loc la acest capitol.

Premieră europeană

Măsurile preconizate în actul normativ adoptat de Guvern au în vedere adaptarea cadrului legal în vederea implementării sprijinului pentru compensarea, costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, în imobile de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă proprie locală de producere a energiei termice, pentru persoanele vulnerabile.

”Până în prezent, în niciun alt stat beneficiar al Fondului pentru Modernizare, nu a fost identificată ca fiind finanțată o investiție similară cu sprijinul instituit prin Legea nr. 428/2023. Totodată, aprobarea oricărei propuneri de investiții din cadrul Fondului pentru Modernizare nu reprezintă o certitudine care poate fi asumată legal într-un termen determinat la nivel de act normativ, evaluarea acesteia fiind atributul unei terțe părți, respectiv a Băncii Europene de Investiții și a Comitetului de Investiții al Fondului pentru Modernizare”, a precizat Guvernul.

Au crescut prețurile

Potrivit ordonanței de urgență, măsura este necesară din cauza faptului că au fost înregistrate creșteri semnificative ale prețurilor la energie, cauzate de evoluția prețului la energie pentru consumurile energetice destinate populației și gospodăriilor individuale, care au dus la înregistrarea creșterii prețului final la consumator pentru energia termică livrată populației în sistem centralizat. ”Acest lucru afectează condițiile de trai ale gospodăriilor, în special pentru populația considerată vulnerabilă”, a motivat Executivul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *