9 octombrie 2024

Fermierii polonezi continuă protestele: Europa şi-a pierdut minţile din cauza Ucrainei

5 min read

Demonstrațiile împotriva „acordului verde” și a importurilor ucrainene sunt în creștere, punându-l sub presiune pe premierul Donald Tusk, scrie Le Figaro.

„Aceasta este Polonia.” Sloganul, care răsună în mediul rural polonez de mai bine de o lună, a găsit în sfârșit ecou pe străzile Varșoviei marți. Un truism cu tentă naționalistă pentru a rezuma starea de spirit a celor câteva mii de fermieri care au venit s-si facă auzită furia față de Europa pe străzile capitalei poloneze. „A fost important pentru noi să mergem la Varșovia, pentru că aici se iau deciziile importante… Rețineți, ar fi trebuit să mergem la Bruxelles”, spune Patryk Natkaniec, un tânăr producător de lactate în vârstă de 27 de ani, fluturând cu amărăciune steagul său alb și roșu.

Furia lumii rurale față de instituțiile europene a prins mai întâi rădăcini la nivel local. Pe 24 ianuarie, Dariusz Woszko a luat parte la procesiunea de aproximativ o sută de tractoare în orășelul Piotrkow Trybunalski. „Toată Europa și-a pierdut mințile din cauza chestiunii ucrainene ”, a înjurat producătorul de cereale la volanul mașinii sale. Ne înlocuiesc pe propria noastră piață!”

La fel ca colegii săi, el a denunțat decizia europeană de suspendare a taxelor vamale la granița cu Ucraina încă de la începutul războiului. O măsură care ar trebui să sprijine țara care acum nu își poate exporta producția prin porturile Mării Negre, care sunt amenințate de Rusia. Cu toate acestea, majoritatea acestor produse alimentare produse la costuri mai mici, în cantități mari și conform unor specificații mai puțin restrictive decât în ​​Europa au fost exportate prin granița Poloniei. Suficient pentru a submina competitivitatea fermierilor locali.

„Ouăle ecologice pe care le produc ar trebui să coste 3 zloți (70 de cenți) fiecare, dar ei le cumpără de la mine pentru 1,5 zloți (30 de cenți) astăzi ”, se plânge disperată Dorota Sikorska la mica ei fermă educațională din centrul Varșoviei. În vârstă de 61 de ani, ea spune că este uşurată că nu îşi câştigă veniturile exclusiv din produsele sale agricole.

Dacă situația producătorilor polonezi s-a deteriorat semnificativ de la începutul războiului, ridicarea embargoului asupra cerealelor ucrainene de către Uniunea Europeană în septembrie a fost văzută ca o trădare . De atunci, unii cultivatori de cereale au preferat să-și ia dreptatea în propriile mâini prin acțiuni de sabotaj: în ultimele luni, numeroase transporturi de produse ucrainene au fost răsturnate. Acțiuni deseori transmise pe rețelele de socializare pentru a sensibiliza publicul cu privire la dificultățile lumii agricole. Duminica trecută, încărcătura unui tren care transporta grâu și fasole ucraineană a fost vărsată la pământ în Kotomierz, în vestul țării.

„Ucraineni, trebuie să înțelegeți, nu ne puteți trata așa după tot ajutorul pe care vi l-am oferit”, spune Liderul sindicatului agricol polonez.

Videoclipul cu o dronă zburând deasupra dunelor de semințe îngrămădite lângă tren a stârnit un val de comentarii entuziaste pe rețelele de socializare. Dar blocajele rutiere și ale granițelor rămân formele de protest preferate de fermieri. La mijlocul lunii februarie, Ireneusz Balcerowiak a traversat țara pentru a participa la blocada frontierei cu Ucraina din Dorohusk. Producatorul de cereale și sfeclă de zahăr spune că luptă pentru supraviețuire. „Fiul meu mi-a spus: ‘Tată, du-te să demonstrezi, pentru că dacă lucrurile continuă așa, vei ajunge să abandonezi ferma și nu vei mai avea ce să-mi dai mie’”. Se teme pentru viitorul profesiei sale întrucât „concurența neloială” din Ucraina a făcut ca prețul unei tone de grâu să scadă cu mai mult de jumătate.

În fața punctului de frontieră, se succed discursuri care denunță „ingratitudinea” vecinilor. „Ucraineni, trebuie să înțelegeți, nu ne puteți trata așa după tot ajutorul pe care vi l-am oferit”, răcnește unul dintre oficialii sindicali care se schimbă pe rând în spatele microfonului. Coordonatorul blocajelor, Marcin Wilgos, neagă însă că este anti-Ucraina. „Ajutorul umanitar și militar sau medical acordat Ucrainei este una”, a spus el, „dar bunurile lor care ne inundă piața sunt alta”.

În multime se critică în special inacțiunea guvernului, acuzat că nu apără interesele polonezilor în Uniunea Europeană. Aluziile la presupusa supunere a lui Donald Tusk față de germani sau față de Bruxelles sunt răspândite. În Dorohusk, discuțiile se concentrează în principal pe „acordul verde” european .

Calul de bătaie al fermierilor polonezi, acest pachet de reglementări este acuzat că este prea restrictiv și incompatibil cu modelul lor agricol. Ar trebui aruncat „direct la coșul de gunoi”, spun strigătele de furie care punctează intervențiile oficialilor sindicali. Lângă microfon, pe platformă, un sicriu pe care este gravată inscripția „Agricultura poloneză” . „Dacă nu se face nimic pentru a ne îmbunătăți situația, noi suntem cei care vom ajunge în acest mormânt ”, spune Tomek, cu fața serioasă, obosit de cele zece zile consecutive de blocaj la punctul de frontieră.

Dar fermierii nu sunt singurii care fac presiuni pentru retragerea țării din „green deal” european. La Varșovia, marți, au venit și vânători și mineri polonezi pentru a umfla rândurile procesiunii. „Am venit să-i sprijinim împotriva acestei politici ecologice complet nebunești pe care o conduce Europa ”, spune Mariusz Marcinkiewicz. El a călătorit din capitala minieră Jastrzebie-Zdroj pentru a protesta, purtând o cască de muncă. Vrea să creadă că sectorul său de activitate are încă un viitor, într-o țară care încă mai produce 70% din electricitate cu cărbune. „Dacă închidem toate minele astăzi, nu vom avea nicio sursă alternativă de energie viabilă ”, amintește minerul cu ochi albaștri pătrunzători.

Lăsând umbra impunatorului Palat al Culturii și Științei, centrul nervos al capitalei, pentru a se repezi spre Consiliul de Miniștri, miile de fermieri îmbrăcați în veste galbene au putut aprecia sprijinul popular de care beneficiază. „Varșovia este cu tine” , citim pe panourile de pe ambele părți ale procesiunii. Premierul Donald Tusk a reacționat și el la mișcarea de protest, vorbind miercuri despre o posibilă întrerupere a comerțului la frontieră cu Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *