21 iulie 2024

Viitorul verde arde la buzunare. Energia fotovoltaică, cea mai scumpă de pe piață

3 min read

Pe comparatorul de prețuri energie electrică de pe site-ul ANRE, ofertele provenite din sectorul fotovoltaicelor, dar și al eolienelor au cele mai mari tarife. Problema este cu atât mai gravă cu cât Comisia Europeană ne obligă să ne îndreptăm, în proporție de peste 70%, spre aceste tipuri de energie, subvenționate deja de populație prin plata certificatelor verzi. Mai mult, din 2025, dacă nu chiar și mai devreme, plafonarea prețurilor va dispărea, iar consumatorii casnici vor achita facturi uriașe.

Deși nimeni nu insistă asupra acestui aspect, energia verde este, fără îndoială, una foarte scumpă. În afară de hidroenergie, pe care Comisia Europeană o vrea în cantități din ce în ce mai limitate, pe motiv că ar dezechilibra ecosistemele și biodiversitatea, atât fotovoltaicele, cât și eolienele au costuri enorme. Și asta în condițiile în care aceste sectoare primesc subvenții masive, decontate de populație prin plata obligatorie a certificatelor verzi . Din comparatorul de prețuri de la ANRE, aflăm că cele mai mari prețuri vin chiar de la companiile care vând energia produsă de fotovoltaice și eoliene.

Astfel, Cooperativa de Energie Furnizare, cu 100% energie fotovoltaică, are o ofertă de preț pentru consumatorii casnici de 2,31 lei pe kWh, aproape de 3 ori mai scumpă decât hidroenergia. Cel mai mare tarif îl are, de departe, Photovoltaic Green project SRL, care vinde energia cu 5 lei. În mixul energetic cumpărat de pe piață de această firmă se regăsesc 13,52% gaz, 30,69% hidroenergie, 15,72% nuclear, 10,7% eolian, și 12,76% solar. Electricom SA are un tarif de 1,43 lei, având în energia disponibilă 86,74% eolian. EON Energie Romania, la oferta E.ON Green Home, prețul este de 1,33 lei, în care hidroenergia reprezintă 73,78% din cantitatea disponibilă, eolian, 15,67, iar fotovoltaicele, 26,22%.

Distribuția, mai scumpă decât energia

O situație absurdă, desfășurată sub nasul autorităților, este aceea că distribuția energiei electrice a ajuns să fie mai scumpă decât energia produsă. În treacăt fie spus, oferta Hidroelectrica s-a întors pe piață, după o absență de peste o lună, însă ceva mai scumpă. Și-așa fiind, aceasta rămâne sub prețul celorlalți furnizori. Dacă în vară, tarifele Hidroelectrica variau între 0,743 lei și 0,866 lei kwh, acum aceasta a ajuns între 0,76 lei și 0,88 lei kWh. Diferențele de preț nu sunt la furnizor, ci la distribuitori, care practică tarife diferite în fiecare zonă a țării.

Cele mai mici sunt în București, iar cele mai mari sunt în Oltenia. Culmea este că tarifele de distribuție au ajuns să fie mai mari decât energia însăși, ceea ce este inadmisibil. Astfel, dacă energia de la Hidroelectrica se vinde cu fix 0,28404 lei kWh, tarifele de distribuție sunt între 0,24310 lei în București și 0,33824 lei în Gorj. Tarifele de distribuție s-au tot scumpit în ultimii doi ani, cu aprobarea ANRE, pe motiv că trebuie amortizate investițiile în rețele. Însă aceste investiții ar fi trebuit făcute cu ani în urmă, așa cum era prevăzut în contractele de privatizare. Companiile străine nu au făcut însă decât să încaseze bani de la populație și să peticească pe ici-colo, fără modernizări și extinderi de rețele. Rezultatele se văd acum, când rețelele nu pot prelua energiile regenerabile.

Mai cresc puțin

Începând din ianuarie 2024, tarifele de distribuție mai cresc cu încă 6%, a anunțat vicepreședintele ANRE, Gabriel Andronache.

”Am avut mai multe discuții, sunt mai multe solicitări legate de anumite activități pentru care ar dori bani cât mai mulți. Și ei ar fi putut să facă investițiile puțin mai calculat, în special pe zona de transport, astfel încât, dacă rețeaua era întărită etapizat, nu exista această presiune realizată de propuneri”, a declarat Gabriel Andronache. Realitatea este că investițiile nu se regăsesc în tarifele deja crescute până în prezent, iar ANRE, instituția responsabilă cu monitorizarea distribuitorilor de energie, ar trebui să prezinte public rapoartele acestor investiții.

Sursa: Național

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *