21 februarie 2024

Orange amendată de ANPC pentru practici înșelătoare

2 min read

Compania de telecomunicații Orange România a fost supusă unui control riguros din partea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care a avut drept rezultat aplicarea de amenzi contravenționale în valoare de 150.000 de lei și dispunerea încetării practicii comerciale înșelătoare. Această acțiune a ANPC s-a desfășurat în cadrul unei tematici naționale de verificare a modului în care furnizorii de servicii de telefonie mobilă și comunicații respectă prevederile legale în vigoare.

În cadrul investigației, inspectorii ANPC au analizat documentele furnizate de Orange România, inclusiv contracte, oferte promoționale, asigurări de bunuri, accesorii, și 10 contracte semnate de către consumatori pentru servicii de telefonie mobilă începând cu luna februarie 2023. Aceștia au identificat deficiențe semnificative și au aplicat amenzi de 150.000 lei, ca urmare a constatării abaterilor de la legislația în vigoare. De asemenea, s-a decis ca măsură complementară încetarea practicii comerciale înșelătoare.

Abaterile identificate au inclus promovarea de prețuri care nu includeau toate taxele, comercializarea de accesorii în rate egale cu avans zero, cu discrepanțe între prețurile promovate și cele calculate conform scadențarului de rate. De asemenea, operatorul economic a rezervat dreptul de a limita consumul de date în roaming SEE după depășirea unei anumite limite, fără a informa corespunzător consumatorii cu privire la prevederile acestui regulament. Soluționarea reclamațiilor primite de la clienți pentru serviciile Prepay a depășit termenul legal de cercetare a reclamațiilor, de 30 de zile, fiind înregistrat un termen nepermis de lung de 1.440 de ore.

Aceste acțiuni din partea ANPC au avut ca scop protejarea drepturilor consumatorilor și asigurarea respectării legii în sectorul telecomunicațiilor, contribuind la o mai mare transparență și corectitudine în practicile comerciale ale companiilor din domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *