19 iulie 2024

Băncile străine abia au așteptat măsurile lui Ciolacu/Majorează comisioanele pentru tranzacțiile cash

2 min read

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a impus plafonarea plăților cash, iar băncile nu au stat mult pe gânduri. Mai multe bănci din România – cu capital străin – și-au informat deja clienții că au crescut comisioanele pentru retragerile de numerar sau pentru depunerile de numerar.

„Te informăm că de la 1 ianuarie 2024 comisioanele vor fi modificate pentru operațiunile de depunere de numerar la ghișee și pentru alte operațiuni”, arată mesajul unei dintre bănci.

Cei mai afectați de aceste măsuri sunt micii comercianți, în special cei din zona rurală. La magazinele mai mici încă se operează foarte mult cu bani cash, care seara trebuie depuși la bancă. Creșterea comisioanelor bancare îi va afecta foarte mult pe aceștia.

„Gândiți-vă că sunt peste 60.000 de mici comercianți, foarte mulți având magazine în zone rurale, unde plățile se fac exclusiv cash. Clienții vin și plătesc cu bani gheață, unii coboară din munte să-și facă aprovizionarea. Seara, proprietarul s-ar duce la cash and carry să-și refacă stocurile, dar acum ne-a coborât plafonul. Păi unde și cum să-mi urc eu bani pe card la ora aia ca să-mi plătesc marfa cu cardul?”, explică Feliciu Paraschiv, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România – ANCMMR.

Banca Transilvania, cea mai mare din România, pregătește majorări de comisioane de la 1 ianuarie 2024, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice. Banca Transilvania majorează în special comisioanele pentru operațiunile la ghișeu. Pentru persoanele fizice, comisionul de retragere numerar de la ghișeu este majorat de la 0,5% sau minimum 5 lei la 0,9% sau minimum 9 lei pentru sumele mai mici de 50.000 de lei. În cazul firmelor, comisionul se majorează de la 0,8% (minimum 10 lei) la 1% (minimum 10 lei). Majorări similare sunt și în cazul retragerilor de valută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *