13 iunie 2024

România, în topul ţărilor din UE cu cele mai mari scumpiri la electricitate

1 min read

Preţurile medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE au continuat să crească semnificativ în primul semestru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, de la 25,3 euro/100 kWh la 28,9 euro/100 kWh, iar Ţările de Jos, Lituania şi România sunt statele membre UE cu cel mai semnificativ avans, în moneda naţională, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică. Sunt cele mai ridicate preţuri la electricitate de când se dau publicităţii statisticile Eurostat.

După o creştere majoră a preţurilor care a început înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, dar a urcat semnificativ în semestrul doi din 2022, preţurile la electricitate şi gaze naturale se stabilizează.

Preţurile la energie au crescut în urma majorării preţului gazelor naturale, care este considerat un combustibil marginal. Aceasta s-a întâmplat deoarece importurile din Rusia au scăzut şi s-au căutat alte importuri. Piaţa energiei este evaluată după combustibilul marginal, ceea ce înseamnă că preţul gazelor naturale afectează preţurile pe piaţa electricităţii.

Au fost implementate mecanisme destinate atenuării presiunilor asupra consumatorilor, unul din acestea fiind subvențiile.

Preţul fără impozitele pe electricitate şi gazele naturale este în scădere. Parţial, statele membre UE au retras măsurile de sprijin.

Ca rezultat, preţurile cu impozite pentru consumatorul final sunt uşor mai ridicate decât în primul semestru din 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *