8 octombrie 2024

Liderii din UE, tot mai nemulțumiți de Ursula von der Leyen – ”Se comportă din ce în ce mai mult ca o regină. Ea a acumulat putere în pandemie și nu renunță la ea”

3 min read

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a reușit de la preluarea mandatului să-și construiască reputația unui lider puternic care a reușit să conducă instituțiile Uniunii Europene prin cele mai mari crize din ultimii doi ani: pandemia Covid-19 și războiul din Ucraina.

În conversațiile private de la Bruxelles, diplomați, parlamentari și unii oficiali din Comisia Europeană se plâng că von der Leyen își depășește fișa postului atunci când elimină guvernele europene din luarea deciziilor și preferând să apeleza la cercul ei restrâns de consilieri. Nemulțumirile diplomaților europeni s-au acumulat mai ales odată cu călătoria neprogramată în Israel. Câțiva au declarat că sunt nemulțumiți de faptul că von der Leyen, care și-a exprimat solidaritatea cu victimele atacurilor din Hamas, nu a transmis și apeluri pentru ca Israelul să respecte dreptul internațional în Gaza.

Josep Borrell, diplomatul de top al UE, a îndrăznit chiar să emită o rară mustrare publică a șefei sale. El a spus că Von der Leyen nu are dreptul să reprezinte opiniile UE cu privire la politica externă, care sunt în mod normal coordonate între țările membre. „Poziția oficială a Uniunii Europene este că orice problemă de politică externă este stabilită — repet— prin recomandări”. Politica externă este decisă de liderii celor 27 de țări ale UE la summiturile internaționale și discutată de miniștrii de externe în cadrul reuniunilor „prezidate de mine”, a adăugat acesta.

Nathalie Loiseau, parlamentar european și membră a grupului Renew Europe al președintelui francez Emmanuel Macron, a avut o reacție dură la adresa Ursulei von der Leyen. „Nu înțeleg ce legătură are președintele Comisiei cu politica externă, care nu este în mandatul ei”, a spus ea.

„Se comportă din ce în ce mai mult ca o regină”, a spus un diplomat al UE care a cerut să rămână anonim.

Nemulțumirea față de Ursula von der Leyen, în creștere
Călătoria în Israel este doar unul dintr-o listă prelungită de situații în care von der Leyen nu a consultat capitalele UE în mod corespunzător înainte de a lua o decizie politică importantă. De asemenea, criticii indică călătoria ei în Tunisia în iulie, când a gestionat un acord pentru a-i oferi președintelui Kais Saied mai mult de 1 miliard de euro pentru a ajuta la gestionarea migrației, la care se adaugă anunțul ei privind o anchetă privind subvențiile chineze pentru vehicule electrice.

„Ea a acumulat putere în pandemie și nu renunță la ea. Nimeni nu o contestă cu adevărat, de asemenea, pentru că palmaresul ei este foarte bun. Dezavantajul este că unele lucruri rămân nedecise pentru o perioadă foarte lungă de timp”, explică un oficial.

Von der Leyen se bazează pe un grup de consilieri extrem de strâns, condus de Bjoern Seibert, acesta devenind cel care comunică deciziil către restul Comisiei Europene. Rareori îi consultă pe cei 27 de comisari, în comparație cu predecesorul ei în acest post, Jean-Claude Juncker, potrivit mai multor oficiali de la Bruxelles cărora li s-a acordat anonimatul pentru a discuta probleme interne sensibile.

„Bjoern nu poate face totul și von der Leyen trebuie să înțeleagă acest lucru”, a explicat un oficial. „Trebuie să fim atenți și să avem oameni care își asumă responsabilitatea atunci când lucrurile devin complicate. Fiecare cuvânt contează și fiecare mișcare contează.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *