14 iunie 2024

PNL cumpără sediile din centrul Bucureștiului, cu banii din subvenția de la stat

3 min read

Liberalii au demarat negocierile cu RAAPPS pentru a cumpăra cele trei sedii de lângă Piața Victoriei, au dezvăluit surse din conducerea partidului. Pentru plată se vor folosi banii încasați ca subvenție, bani publici.

Biroul Politic Național al PNL a decis, luni, achiziționarea celor trei sedii din Modrogan nr. 1, sediul central, Modrogan nr. 3 și Modrogan nr. 22, sediul PNL București. Discuția a avut loc, luni, la Palatul Parlamentului, unde s-a reunit conducerea liberalilor. Este prima decizie majoră a conducerii PNL privind o investiție în sediile din București.

Vila de la adresa Aleea Modrogan nr. 1 este un monument istoric, în stil neoromânesc, cunoscut drept vila Filipescu – Brâncoveanu, construită între 1909 și 1915, după planurile arhitectului Roger Bolomey. Curtea reprezenta, în perioada interbelică, cel mai mare parc privat din București.

În aceeași curte din Modrogran 1, dezvoltatorul imobiliar One Properties a început să construiască mai multe blocuri. Proiectul a fost atacat în instanță, inclusiv de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, lucrările fiind suspendate.

Potrivit datelor obținute, costul total pentru plata tuturor celor trei sedii ale PNL din centrul Capitalei, de lângă Piața Victoriei, este de aproximativ 10 milioane de euro (aproximativ 50 de milioane de lei). „Vom plăti cu banii din subvenție și, dacă avem resurse, putem plăti mai repede de trei ani sediile”, le-a transmis Lucian Bode, secretarul general, colegilor din conducerea PNL.

Liberalii au încasat, în 2022, peste 83,7 milioane de lei de la bugetul de stat, bani publici. Din această sumă, au cheltuit 55,6 milioane de lei, ceea ce înseamnă că au rămas în conturi peste 28 de milioane de lei (5,6 milioane de euro). Potrivit datelor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă, PNL „a făcut economii” de peste 43 de milioane de lei și în 2021. Astfel, cu banii rămași în vistierie din 2021 și 2022 va cumpăra sediile centrale.

Legea care permite partidelor să își cumpere sediile a fost modificată în 2013, de guvernarea USL, formată din PNL și PSD

„Plata acestor sedii se poate face cu avans de 10% din valoarea de vânzare, iar restul în rate pe o perioadă de 3 ani, cu rata dobânzii EURIBOR şi o marjă procentuală negociată de părţi, aplicată la soldul creditului. Plata acestor sedii se poate face şi integral, în baza contractului de credit încheiat de către partidul politic cumpărător cu o instituţie de credit”, prevede legea din 2013. PNL plătește către RAAPPS (Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat) o chirie de 8.851 de euro/lună pentru sediul din Aleea Modrogan nr. 1, suprafața fiind de 1.967 mp, potrivit informațiilor obținute de la conducerea partidului.

Pentru sediul din Modrogan nr. 22, liberalii dau lunar RAAPPS o chirie de 2.533 de euro pentru cei 776 mp ai sediului. Curtea și grădina din ambele sedii costă partidul 0,05 euro/mp, suprafața fiind de peste 20.000 mp, iar chiria costă cu puțin peste 1.000 de euro lunar.

PSD a cumpărat sediul din Băneasa cu 3,5 milioane de euro. Social-democrații au achiziționat sediul PSD din Băneascu cu peste 17 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *