8 decembrie 2022

Raluca Turcan aruncă vina pe PSD pentru prețurile record la gaze.Facturi mai scumpe cu 80% la gaze

2 min read

Ministrul Muncii a spus că aceste creșteri vin după deciziile luate de Guvernul PSD în 2018.

”Avem, în momentul de față, un preț record la gaz, din ultimii 10 ani de zile. Factura pe care o plătesc românii acum este generată și de contextul național, dar și de deciziile anterioare. Și dați-mi voie să vă fac două mențiuni pe care unii le trec cu vederea.

Vreau să știți că în anul 2018, Guvernul de atunci a blocat exploatările la Marea Neagră în condițiile în care anul acesta, dacă nu ar fi fost blocate exploatările la Marea Neagră, am fi putut avea desfacere de vânzare de gaz din perimetrul național”, a declarat Raluca Turcan la Antena 3.

Facturi mai scumpe cu 80% la gaze

Facturi mai scumpe cu 80% la gaze. Potrivit specialiştilor, cuplarea preţului din producţia internă de gaze la preţul bursei de la Viena fără stabilirea unui mecanism clar de pro­tec­ţie a consumatorilor vulnerabili, expune România, în prag de sezon rece, la o creştere a facturilor de circa 80%.

Conform unor calcule ZF făcute pe baza datelor din rapoartele ANRE, situaţia este alarmantă pe piaţa gazelor. În primele cinci luni ale anului consumul intern a crescut cu aproa­pe 10%, importurile din Rusia s-au majorat cu pes­te 20%, exporturile de gaze din România, unde intră şi tran­zi­tul, au crescut de circa 20 de ori, iar producţia internă a scăzut.

Pe pieţele internaţionale, preţul a explodat. De la 18 euro pe MWh în primul trimestru al anului, contractele pe gaze pe bursa de la Viena, CEGH, pentru ultimul trimestru se încheie la peste 47 de euro pe MWh.

Analiza preţurilor din noile abonamente lansare de furnizorii de gaze arată că scumpirile cu care s-ar putea confrunta populaţia sunt şi de 80% faţă de anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *